بازسازی سینه پس از جراحی سرطان
جراحی سرطان سینه بهعلت تأثیری که بر اندام ظاهری بانوان میگذارد ممکن است علاوه بر عوارض جسمی، اثرات منفی روانی نیز در پی داشته باشد. در حال حاضر، پیشرفتهای مربوط به عملهای بازسازی سینه میتوانند تا حد زیادی این عوارض را جبران کنند.
اما ملاحظات مربوط به چنین عملهایی چیست؟ آیا همه افرادی که جراحی سرطان سینه داشتهاند، میتوانند عمل بازسازی سینه انجام دهند؟ مهمترین روشهای بازسازی سینه کدامند و برای تصمیمگیری درباره بازسازی چه اقداماتی لازم است؟ با ادامه مطلب همراه باشید تا پاسخ سؤالات فوق را بدانید و روشهای جراحی سرطان و عوارض احتمالی آن را برایتان تشریح کنیم.
روشهای جراحی سرطان سینه کدامند؟
اکثر زنان مبتلا به سرطان سینه، ناگزیر از انجام نوعی جراحی سرطان سینه بهعنوان بخشی از درمان آن هستند. جراحی سینه انواع گوناگونی دارد و بسته به شرایط ممکن است به دلایل مختلفی انجام شود. برخی روشهای جراحی سرطان سینه به شرح زیر هستند.
- حذف تومور یا قسمت سرطانی سینه و برخی از بافتهای طبیعی اطراف آن. میزان برداشتن سینه به محل و اندازه تومور و نیز عوامل دیگر بستگی دارد. این نوع جراحی سرطان سینه را جراحی حفظ سینه یا لامپکتومی، کوادرانکتومی، ماستکتومی جزئی یا ماستکتومی سگمنتال نیز مینامند.
- برداشتن تمام بافت یک یا دو سینه و گاهی بافتهای مجاور. این نوع جراحی سرطان سینه ماستکتومی نامیده میشود. انواع مختلفی از ماستکتومی وجود دارد. در ماستکتومی دوبل ممکن است هر دو سینه برخی از زنان برداشته شوند.
بنابراین ماستکتومی روش جراحی است که در طی آن جراح کل پستان، معمولاً شامل نوک پستان و آرئول را برای درمان یا پیشگیری از سرطان سینه برمیدارد. اما لامپکتومی برداشتن قسمتی از سینه است که معمولاً تومور کوچکتری دارد.
انتخاب بین جراحی حفظ پستان و ماستکتومی چگونه صورت میگیرد؟
بسیاری از زنان مبتلا به سرطان سینه در مراحل اولیه بیماری میتوانند بین انجام جراحی حفظ پستان و ماستکتومی یکی را انتخاب کنند. مزیت اصلی جراحی سرطان سینه با حفظ پستان این است که تا حد امکان بافت سینه حفظ میشود. اما در این حالت، غالباً پرتودرمانی لازم است. زنانی که برای سرطانهای اولیه ماستکتومی میکنند، کمتر به اشعه نیاز دارند.
برای برخی از بانوان، ماستکتومی بهدلیل نوع سرطان سینه، اندازه بزرگ تومور، درمان قبلی با پرتو یا پارهای عوامل دیگر، ممکن است گزینه بهتر یا تنها گزینه موجود باشد.
برداشتن کامل سینه یا بخشی از آن چه عوارضی برای بانوان دارد؟
برداشتن کامل یا جزئی سینه از طریق ماستکتومی روش جراحی نسبتاً سادهای است که معمولاً با بستری 1 تا 2 روزه در بیمارستان انجام میشود. اما این جراحی سرطان سینه نسبتاً ساده ممکن است عوارض جسمی و روحی ماندگاری بر جای بگذارد. در زیر به برخی از مهمترین عوارض برداشتن کامل یا جزئی سینه اشاره میکنیم.
- نقص عملکردی ناشی از ماستکتومی عبارت است از ناتوانی در شیردهی و از دست دادن حس پوست در ناحیه قفسه سینه.
- حذف توده سینه در بانوان ظاهر اندام آنها را تغییر میدهد و میتواند پوشیدن برخی لباسها را برایشان دشوار کند. استفاده از پروتز خارجی برای رفع این مشکلات نیز میتواند ناخوشایند و ناراحتکننده باشد.
- مهمترین عارضه ماستکتومی، تأثیر روانی و اجتماعی ناشی از ناهنجاری فیزیکی و زیباییشناختی است که میتواند خود را بهصورت اضطراب، افسردگی و تأثیرات منفی بر حضور در جمع و عملکرد جنسی نشان دهد.
بازسازی سینه چیست؟ برای انجام عمل بازسازی سینه چه ملاحظاتی را باید در نظر داشته باشید؟
بازسازی سینه به بازیابی توده سینه و دستیابی به تقارن اندامی گفته میشود. جراحی بازسازی سینه ایجاد شکلی جدید برای سینه با استفاده از جراحی است. بازسازی سینه را میتوانید همزمان با جراحی سرطان سینه یا ماهها و حتی سالها پس از آن انجام دهید.
معمولاً گزینههای مختلفی برای بازسازی وجود دارند و جراح سینه تشخیص میدهد که کدام گزینه برایتان مناسبتر است. تشخیص نوع بازسازی سینه با توجه به ملاحظات زیر صورت میگیرد:
- نوع سرطان سینه بیمار از جمله محل آن در سینه و مرحله سرطان
- وضعیت بدن
- وضعیت سلامت عمومی بیمار
- درمان اضافی که ممکن است قبل یا بعد از عمل جراحی لازم باشد
- خواستهها و ترجیحات خود بیمار درباره نوع جراحی
بازسازی سینه با چه هدفی انجام میشود؟
هدف از بازسازی سینه اصلاح یا تغییر شکل یک یا هر دو سینه پس از ماستکتومی یا لامپکتومی است. یعنی ایجاد شکل سینهای که تا حد امکان طبیعی به نظر برسد و سعی شود از نظر اندازه، شکل و موقعیت با سینه طرف دیگر مطابقت داشته باشد. با این حال، حتی با بهترین نتیجه، تفاوتهایی بین پستان باقی مانده و بازسازی شده وجود خواهد داشت و گاهی اوقات جراحی در سمت دیگر میتواند برطرفکننده ناهمگونی باشد.
بازسازی سینه چه فوایدی دارد؟ دلایل گرایش بانوان به آن کدامند؟
- برخی از بانوان به دلایلی نظیر عدم استفاده از پروتز، بازسازی را انتخاب میکنند. چنین افرادی بهآسانی نمیتوانند با پروتزهای پزشکی آماده سازگار شوند و یا نسبت به آن احساس خوبی ندارند.
- جراحی سرطان سینه بهنوعی بر ظاهر و احساستان تأثیر میگذارد. برخی زنان سختتر از سایرین میتوانند با از دست دادن یک یا هر دو سینه کنار بیایند. لذا پس از جراحی سینه، ممکن است نگران شکل بدن و ظاهر ناحیه سینه خود باشند و بازسازی سینه را برای رفع این نگرانی برگزینند.
- ممکن است بازسازی سینه را انتخاب کنید زیرا سینههایتان بخش مهمی از تصویر بدن، عزت نفس و تمایلات جنسی شما را شکل میدهند.
- برخی از زنان تصمیم به بازسازی سینه میگیرند، زیرا فکر میکنند برای شریک زندگیشان تفاوت مثبتی ایجاد میکند. همچنین ممکن است به آنها کمک کند در ارتباطات اجتماعی اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند.
آمادگیهای لازم برای انجام جراحی بازسازی سینه کدامند؟
- تصمیمگیری بیمار: انتخاب اینکه آیا بازسازی سینه را انجام دهید یا خیر، تصمیمی کاملاً شخصی است. برخی از زنان احساس میکنند که بازسازی برای بازگرداندن اعتماد به نفسشان ضروری است. سایرین ترجیح میدهند از پروتز استفاده کنند. ممکن است تصمیم بگیرید که عمل بازسازی را به تعویق بیندازید. بنابراین، هیچ انتخاب درست یا نادرستی وجود ندارد. قبل از تصمیمگیری، صحبت با زنان دیگری که بازسازی سینه داشتهاند میتواند مفید باشد.
- ترک سیگار: سیگار کشیدن میتواند به خونرسانی به بافت آسیب برساند. همچنین، خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهد. از طرفی، اگر بافتی از شکم گرفته شود، سیگار کشیدن خطر فتق را افزایش میدهد.
- حفظ وزن سالم: اگر اضافه وزن دارید، خطر عوارض ناشی از بیهوشی افزایش مییابد. اگر میخواهید قبل از عمل وزن کم کنید، به متخصص تغذیه مراجعه کنید.
- ملاحظاتی از نظر پزشکی: اگر سرطان سینه دارید، ممکن است قبل از جراحی بازسازی سینه نیز به شیمی درمانی یا پرتودرمانی نیاز داشته باشید. جراحتان درباره هدفتان از بازسازی سینه میپرسد و گزینههای جراحیتان را بازگو میکند. وی در وهله نخست معاینهای جامع انجام میدهد. سینههایتان را اندازه میگیرد. درباره سلامتیتان، داروهایی که مصرف میکنید و هر عمل جراحی که انجام دادهاید میپرسد.
ممکن است از شما بخواهد که مصرف برخی داروها را قبل از انجام عمل متوقف کنید. داشتن برخی از شرایط پزشکی مزمن نظیر بیماری قلبی یا دیابت، ممکن است شما را از جراحی پلاستیک محروم کند. مصرف الکل و نیکوتین خطر عوارض جراحی را افزایش میدهند.
روشهای مختلف جراحی بازسازی سینه کدامند؟
...
بازسازی سینه با پروتز ممکن است چه عوارض احتمالی در پی داشته باشد؟
قطعاً همه عوارض زیر در عمل بازسازی سینه با پروتز با هم روی نمیدهند. اما آگاهی از آنها برای مراقبتهای پس از جراحی سرطان سینه و بازسازی میتواند مفید باشد.
- سینههایی که از نظر اندازه یا ظاهر با یکدیگر مطابقت ندارند (عدم تقارن)
- درد سینه
- بهبودی کُند زخمها
- تغییر در احساس سینه
- عفونت و خونریزی
- خطرات مرتبط با بیهوشی
عوارض جانبی عمل بازسازی سینه کدامند؟
عوارض جانبی زیر علاوه بر عوارض اصلی عمل ممکن است ایجاد شوند.
- درد و ناراحتی که با تجویز پزشک متخصص با مسکن درمان میشود.
- خارش که با فرآیند بهبودی زخم همراه است. اما باید از خاراندن آن اجتناب کنید. پزشک میتواند پماد یا کرمی را برای آرام کردن خارش توصیه کند.
- بیحسی یا گزگز که بر اثر تحریک اعصاب ایجاد میشود. این حالت ممکن است تا 12 ماه پس از جراحی ادامه داشته باشد.
- جمع شدن مایع زیر زخم که اگر زیاد نباشد،ممکن است خود به خود از بین برود. اما ممکن است جراح مجبور شود محل را با استفاده از سوزن و سرنگ تخلیه کند.
در صورت داشتن هر یک از موارد زیر باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- تب بالای 39 درجه
- نشت مایع از محلهای برش
- هرگونه تغییر رنگ در سینه
- افزایش درد یا تورم در نواحی جراحی
نتیجهگیری
عمل بازسازی سینه تا حد زیادی از عوارض ناخوشایند جراحی سرطان سینه در بانوان میکاهد. استفاده از روشهای مختلف بازسازی سینه به عوامل مختلفی بستگی دارد. شرایط جسمی و اراده بیمار در کنار برخی از علل بالینی نظیر نیاز به پرتودرمانی در آینده یا وضعیت سرطان بیمار بر انتخاب روش بازسازی سینه تأثیر دارند.
بهترین نتیجه بازسازی سینه در بانوان را میتوانیم بازگشت به جریان عادی زندگی و عدم احساس کمبود برای پذیرفته شدن در اجتماع بدانیم. آگاهی از شرایط عمل بازسازی سینه، مشورت با متخصصین و کسب آمادگیهای لازم برای عمل، باعث میشوند تا از عوارض منفی ناشی از جراحی تا حد زیادی مصون بمانید.
ثبت ديدگاه
You must be logged in to post a comment.